El concurs de música de Badalona va néixer l’any 1999 de la mà de l’associació la Rotllana, amb el suport de l’associació joves conspiradors i la Regidora de Joventut de l’Ajuntament de Badalona, amb l’objectiu de promoure la música com a instrument socialitzador i inclusiu del jovent de la ciutat.
En les primeres edicions només va estar obert a la participació dels músics locals, en un moment que Badalona es trobava entre les ciutats de Catalunya, i potser de la resta de l’estat espanyol, amb més bandes de músics per metre quadrat. Amb l’arribada de la quarta edició el concurs va donar un primer pas rellevant i va començar a acceptar la participació de bandes de tot Catalunya, separant les categories de millor banda del concurs i millor banda de Badalona. No va ser fins a la tretzena edició, l’any 2012, que s’hi va incorporar la categoria de millor banda en llengua catalana, moment en què la Generalitat de Catalunya, a través de l’oficina de suport cultural es va sumar al projecte. A partir d’aquesta edició van quedar configurades les tres categories dels premis més importants que fins al dia d’avui es mantenen: millor banda del concurs, millor banda en llengua catalana i millor banda de Badalona.
D’etapes del concurs n’hi ha hagut moltes, molt marcades pels espais de les finals.
Les primeres edicions van tenir el centre cívic de Can Canyadó com a referent. Com que l’espai va quedar petit, els següents escenaris van ser els pavellons esportius de Bufalà, Montigalà i el de la platja, com també el centre cívic de Pomar. Posteriorment, van arribar les edicions a la sala Estraperlo, abans Carretera 13, fins a arribar al seu espai de referència actual, el Teatre municipal Margarida Xirgu i el parc del centre cívic de l’Escorxador.
El format del concurs també ha anat variant amb els anys, però sempre fidels a les finals en directe. A vegades amb semifinals prèvies, amb una selecció prèvia de les bandes finalistes per part d’un jurat especialitzat, que van passar dels cassets i cd, als actuals arxius de descarregar a la pàgina web del concurs.
A hores d’ara, el concurs és més que mai un projecte de ciutat, i això ho mostra la participació dels principals agents culturals de la ciutat: l’Escola de música moderna, la Perifèrica, l’escola de Rock del CEIP Antoni Botey i els músics i bandes de la ciutat que componen el panorama cultural i musical. El concurs compta amb el suport de l’Ajuntament, la Generalitat de Catalunya i Badalona Comunicació.
Fruit d’aquesta suma d’esforços el concurs s’ha desdoblat en dos grans esdeveniments. La part competitiva de Concurs de Música, per promoure les bandes emergents, i la mostra musical Badasona, que escenifica any rere any la situació musical de la ciutat, aportant també projectes socials basats en la música com a instrument d’inclusió. Totes dues propostes continuen basant-se en el suport a la creació artística i la construcció sociocomunitària, gràcies a la música.