Sobre Mi Gata

L’agrupació Sobre Mi Gata neix durant els dos anys de pandèmia de la Covid. En un moment difícil també per la música, decidim apostar per un projecte musical que ompli un forat artístic i polític, en l’escena barcelonina. A partir de les primeres composicions sempre ens fa companyia i ens inspira una gata, que es diu Cumbia. D’aquí el nom delgrup, Sobre Mi Gata. A principi de gener 2022 el grup llença el primer senzill i videoclip “Calor del colapso”: aquesta cançó és una invitació a reflexionar sobre el col·lapse,
sobre qui i com pateix el col·lapse cada dia. El nostre benestar es basa en un sistema que ha col·lapsat i explota quotidianament països sencers. I sempre són les mateixes les que han de pagar les conseqüències d’aquest sistema econòmic i polític heteropatriarcal. Amb aquesta cançó hem volgut llençar un missatge de rebel·lió hedonista: no ens trauran les ganes de ballar davant de l’arribada de la fi del món. Al llarg del gener 2022 la banda ha llençat un primer EP. La rebuda d’aquest primer material publicat ha sigut àmplia, tant en ambients més polititzats com més enllà.
La banda s’estrena l’abril del 2022. Durant la primavera i estiu realitza amb èxit uns 30 bolos exitosos. Entre aquests destacaríem Aste Nagusia (Festes de Bilbao, en la comparsa Kramba!), el festival La Imaginada de Tarragona, la inauguració de la cooperativa cervesera Subversiva (Ca la Fou, Vallbona d’Anoia), les Festes alternatives de Sants (a l’Espanya Industrial, amb Tribade) i el 25è aniversari de Can Vies a la Plaça Malaga, Festes de Gràcia, Festes de Poble Sec i Festes del Coll.

A l’octubre 2023 la banda publica el videoclip de “Magallanes” com a avançament del nou disc. La cançó, treballada amb el productor Chalart58 (@chalart58), és una crítica a la voluntat de l’home blanc de colonitzar no només la terra sinó d’anar més enllà, conquerint també l’espai. El videoclip ha sigut realitzat per la productora audiovisual ByContrast (@bycontrast___).
A principi de 2023 la banda publica el seu primer disc “Calor del colapso” de 14 temes, treballats amb el productor Oriol Veas, el Chalart58 i el Mario Patinyo de l’Atlantida Studio.
El disc s’ha finançat a través d’una campanya de comecenatge amb la plataforma Goteo.
El llançament del disc és acompanyat pel nou videoclip del tema “Benidorm”. Aquesta cançó està inspirada en la reflexió que el gust té un biaix de classe i amb això també les vacances que triem. Ens va inspirar un article de la periodista Cristina Barrial:
https://apuntesdeclase.lamarea.com/analisis/estuve-en-benidorm-y-me-acorde-de-ti/fbclid=IwAR3pehmcEPwvw5oFS7TpV1V1h-8C9hcZMOTcsTCI1MrFr8oxNcM0Olk
Benidorm també és un exemple de col·lapse turístic i social amb totes les conseqüències que se’n deriven. Alhora ha sigut una destinació barata i adapta a les economies de les classes obreres durant molt de temps. Però també ha sigut fons de mofa per part de qui es pot permetre una vacança més “autèntica” en algun indret tropical.

Formació
Sobre Mi Gata venim de Barcelona (Vallcarca) i som la Neus (Esplugues de Llobregat) a les veus, la Maite (País Basc) com a DJ, le Maru (Argentina) a la guitarra i el Guido (Itàlia)
al baix. Venim d’experiències prèvies amb altres grups com Montserrrat (electro-pop), Anarkopibxs (cúmbia), Orquestra Tumultuosa (bachata feminista), Bataxä (punk), Pogo
sobre la meva mare (cantautora), MDM (Djs).
Estil
Sobre Mi Gata cantem el col·lapse, les seves contradiccions i possibilitats, sobre una base que va de l’electrocumbia, passant pel dub i el drum&bass.

Temàtiques de les cançons
Les cançons de Sobre Mi Gata parlen del col·lapse i de com afecta diferents aspectes de la nostra vida. Cantem l’amistat i la trobada, el desencontre amb les persones que han marxat. Intentem imaginar-nos els futurs robats, com deia el filòsof Mark Fisher: ens han tret la capacitat de somiar un futur que no sigui capitalista (Realismo capitalista, Caja Negra Ed.). Ens inspira la cita “és més fàcil imaginar la fi del món que la fi del capitalisme”. Cantem sobre els privilegis de l’home blanc, que ha colonitzat fins i tot l’espai, amb les conseqüències nefastes de sempre a costa de les més oprimides.
Cantem els animals que ens acompanyen i el respecte que hem de tenir cap a ells, al lloc d’explotar-lo. Critiquem les xarxes socials: volem fer reflexionar sobre l’ús que n’hem fet i en fem, sense haver tingut prèviament una reflexió sobre el com i les seves conseqüències.

Referències
Enderrock:
https://www.enderrock.cat/noticia/25463/sobre-mi-gata-no-enderrocaremcapitalisme-pero-si-posarem-musica-aquesta-somiada-destruccio
Mondosonoro:
https://www.mondosonoro.com/noticias-actualidad-musical/calor-delcolapso-sobre-mi-gata/
La Directa:
https://directa.cat/sobre-mi-gata-i-la-nostalgia-del-futur
El Salto Diario:
https://www.elsaltodiario.com/musica/entrevista-grupo-barcelona-gata-disco-calor-colapso

Que parezca un accidente de radio3:
https://www.rtve.es/play/audios/que-parezca-un-accidente/sobre-gata-voluble-mucha-muchacha-21-02-23/6816856/

Temes del Grup

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.